Menu Zamknij

„Żywienie medyczne – Twoje posiłki w walce z chorobą”

Ryzyko niedożywienia może dotyczyć nawet 60 proc. osób z chorobą Parkinsona – przypominają eksperci kampanii edukacyjnej „Żywienie medyczne – Twoje posiłki w walce z chorobą”.

Długotrwałe niedożywienie prowadzi do zmian fizjologicznych w organizmie oraz upośledzenia funkcji różnych ważnych narządów i układów, w tym układu odporności. Konsekwencją długotrwałego niedożywienia mogą być: wyniszczenie organizmu, szybszy rozwój choroby i pojawienie się jej powikłań.

„Niedożywienie i chudnięcie jest problemem osób z chorobą Parkinsona. Szczególnie dotyczy to chorych starszych i dłużej chorujących. Jest to związane ze zwiększonym wydatkiem energetycznym z powodu drżenia, dyskinez (nieskoordynowane, niezależne od woli ruchy ciała – PAP) polekowych, a także z powodu ograniczeń dietetycznych wynikających z zaburzeń połykania” – tłumaczy cytowany w komunikacie neurolog prof. Jarosław Sławek, prezes-elekt Polskiego Towarzystwa Neurologicznego.

Specjalista dodaje, że u części chorych powód chudnięcia nie jest znany, ale niezależnie od przyczyny objaw ten pogarsza rokowanie pacjentów. Dlatego wymagają oni wsparcia wysokokalorycznymi pokarmami lub preparatami żywieniowymi o zbilansowanym składzie.

Zgodnie z raportem z 2014 r. pt. „Choroba Parkinsona – analiza kosztów ekonomicznych i społecznych”, opracowanym przez ekspertów Instytutu Zarządzania w Ochronie Zdrowia Uczelni Łazarskiego, w Polsce na chorobę Parkinsona cierpi ok. 80 tys. osób. Co roku rozpoznaje się ją u 1 proc. osób po 60. roku życia, co w obliczu starzenia się polskiego społeczeństwa oznacza, że liczba chorych będzie stale rosła.

Więcej informacji na stronie internetowej:
http://www.rynekzdrowia.pl/neurologia/eksperci-problemem-osob-z-choroba-parkinsona-niedozywienie-i-chudniecie,174400,8.html

 

Opublikowany w Seniorzy

Powiązane