Mazowieckie Centrum Polityki Społecznej zaprasza do udziału w dwudniowym szkoleniu pt. „Ekonomia Społeczna na Talerzu. Specjalne potrzeby żywieniowe dzieci, młodzieży i seniorów”, dzięki któremu mazowieckie podmioty ekonomii społecznej (PES) zdobędą wiedzę dotyczącą planowania i sposobów przygotowywania racjonalnych, zbilansowanych posiłków.
Dla kogo?
Adresatami szkolenia są osoby, które zajmują stanowisko kucharza, pomocy kucharza, intendenta oraz inne., których profil działalności związany jest z usługami gastronomicznymi. Liczba uczestników szkolenia jest ograniczona (12 osób), a każdy z nich będzie miał swoje stanowisko pracy.
Z uwagi na ograniczoną liczbę miejsc z jednego PES mogą się zgłosić maksymalnie dwie osoby.
Uczestnictwo w szkoleniu jest bezpłatne, gwarantujemy zakwaterowanie, wyżywienie, materiały dydaktyczne, ubezpieczenie NNW.
Uwaga! Uczestnicy we własnym zakresie dojeżdżają na szkolenie i miejsce noclegu, organizatorzy nie zapewniają transportu.
Termin: 24-25 czerwca 2025 r.
Miejsce szkolenia
Szkolenie odbędzie się w Instytucie Kulinarnym, Mysiadło ul. Puławska 58, 05-500 Piaseczno (budynek Selgros) https://instytut-kulinarny.pl/
Miejsce noclegu: Hotel DeSilva Warszawa Piaseczno, ul. Puławska 42, 05-500 Piaseczno https://www.desilva.pl/piaseczno/
Formularz zgłoszenia (wypełniony czytelnie i podpisany) w formie zeskanowanego dokumentu należy przesłać e-mailem najpóźniej do 16 czerwca 2025 r. na adres: aneta.sepka@mcps.com.pl Do osób zakwalifikowanych zostanie przesłany mail zwrotny wraz ze szczegółowym harmonogramem.
Dostępność
Obiekty, o których mowa wyżej są dostosowane do potrzeb osób z niepełnosprawnościami. Wejścia do budynków są na poziomie chodnika, na parterze lub jest podjazd. Sale w miejscu szkolenia nie posiadają barier architektonicznych (progów, kolumn, filarów i podestów), które utrudniałyby poruszanie się osobom z niepełnosprawnościami.
Stanowiska pracy oraz blaty robocze będą dostosowane do potrzeb osób poruszających się na wózkach. Oświetlenie jest dopasowane do potrzeb osób z niepełnosprawnościami, w tym także osób słabowidzących. Windy w budynkach (miejsce szkolenia i noclegu) są dostosowane do przewozu osób niepełnosprawnych.
W bezpośrednim otoczeniu budynku noclegu, zlokalizowane są miejsca parkingowe dla osób z niepełnosprawnościami, odpowiednio oznakowane i o odpowiednich wymiarach. W miejscu szkolenia dostępny ogólny duży parking. Wejście do budynków (miejsce szkolenia i noclegu) umożliwia swobodny wjazd osobom na wózkach (posiada odpowiednią szerokość oraz zapewnia odpowiednie pole manewru). Szerokość korytarzy zapewnia swobodne poruszanie się pod nich osobom na wózku.
Kto poprowadzi szkolenie?
Szkolenie poprowadzi Grzegorz Zawierucha – szef kuchni. Zwycięzca 8. edycji programu MasterChef Polska emitowanego w telewizji TVN. Związany ze stacją TVN. Regularnie gości w programie śniadaniowym Dzień Dobry TVN. Autor książek o tematyce kulinarnej „Zawierucha w kuchni” oraz dietetyczno – kulinarnej „Dieta faceta, czyli męskie zdrowie od kuchni. Współprowadzący program telewizyjny „Zawieruchy przepis na kino”, który miał swoją premierę w TVN Fabuła. Od lipca 2020 związany jest z marką Purella Superfoods, prowadzi kanał na YouTube „Superfoody na co dzień”, w którym zachęca Polaków do zdrowego i pysznego gotowania. Od 2022 roku bierze udział w projekcie „Akademia Mistrzów Smaku Belvedere”, w którym wspólnie z najlepszymi szefami kuchni z Polski prowadzi szkolenia dla najlepszych uczniów szkół gastronomicznych.
Studiował na Akademii Ekonomicznej w Krakowie na kierunku Zarządzanie międzynarodowe. W 2021 roku otrzymał dyplom Szefa kuchni na renomowanej uczelni Le Cordon Bleu w Paryżu. Regularnie pisze artykuły o tematyce kulinarnej dla takich wydawnictw jak: Viva, Claudia, Gentelmen, Onet, Interia. Jest częstym gościem audycji o tematyce kulinarnej w radiu Zet, Chili Zet, Radio Złote przeboje czy RDC. W 2023 roku został ambasadorem kampanii społecznej „Polskie mięso”. Organizuje i bierze udział w warsztatach, szkoleniach i pokazach kulinarnych.

Materiały do pobrania: