Menu Zamknij

Społecznie odpowiedzialna kuchnia – rusza szkolenie!

Mazowieckie Centrum Polityki Społecznej zaprasza do udziału w dwudniowym szkoleniu pt. „Nowoczesna, zdrowa, ekologiczna, regionalna i społecznie odpowiedzialna kuchnia”, dzięki któremu mazowieckie podmioty ekonomii społecznej (PES) mogą poszerzyć wiedzę z zakresu zagadnień związanych m.in. z kuchnią zero waste.

Dzięki szkoleniu „Nowoczesna, zdrowa, ekologiczna, regionalna i społecznie odpowiedzialna kuchnia” można zdobyć wiedzę o dobrej organizacji w kuchni, jak można ograniczyć marnowanie jedzenia, ekologicznego przyrządzania potraw, a także metod w jak atrakcyjny i estetyczny sposób podawać jedzenie, łączyć smaki, używać dobrych produktów i przypraw, podkreślać społeczną odpowiedzialność PES przygotowujących posiłki uwzględniając regionalne, tradycyjne potrawy.

Dla kogo?

Adresatami szkolenia są osoby, które zajmują stanowiska szefa kuchni w PES z woj. mazowieckiego lub inne, których profil działalności związany jest z usługami gastronomicznymi. Liczba uczestników szkolenia jest ograniczona (12 osób), a każdy z nich będzie miał swoje stanowisko pracy.

Uczestnictwo w spotkaniu jest bezpłatne, gwarantujemy zakwaterowanie, wyżywienie, materiały dydaktyczne, ubezpieczenie NNW.
Uwaga! Uczestnicy we własnym zakresie dojeżdżają na szkolenie i miejsce noclegu, organizatorzy nie zapewniają transportu.

Termin: 29-30 sierpnia 2024 r.

Miejsce szkolenia

Szkolenie odbędzie się w Instytucie Kulinarnym, Mysiadło ul. Puławska 58, 05-500 Piaseczno (budynek Selgros) https://instytut-kulinarny.pl/

Miejsce noclegu: Hotel DeSilva Warszawa Piaseczno, ul. Puławska 42, 05-500 Piaseczno https://www.desilva.pl/piaseczno/

Formularz zgłoszenia (wypełniony czytelnie i podpisany) w formie zeskanowanego dokumentu należy przesłać e-mailem najpóźniej do 19 sierpnia 2024 r. na adres: aneta.sepka@mcps.com.pl Do osób zakwalifikowanych zostanie przesłany mail zwrotny wraz ze szczegółowym harmonogramem.

Dostępność

Obiekty, o których mowa wyżej są dostosowane do potrzeb osób z niepełnosprawnościami. Wejścia do budynków są na poziomie chodnika, na parterze lub jest podjazd. Sale w miejscu szkolenia nie posiadają barier architektonicznych (progów, kolumn, filarów i podestów), które utrudniałyby poruszanie się osobom z niepełnosprawnościami.

Stanowiska pracy będą z zachowaniem odpowiednich odstępów, tak – aby przestrzeń była dostępna również dla osób poruszających się na wózkach, wysokość blatów roboczych na poziomie wózka. Oświetlenie jest dopasowane do potrzeb osób z niepełnosprawnościami, w tym także osób słabowidzących. Windy w budynkach (miejsce szkolenia i noclegu) są dostosowane do przewozu osób niepełnosprawnych.

W bezpośrednim otoczeniu budynku noclegu, zlokalizowane są miejsca parkingowe dla osób z niepełnosprawnościami, odpowiednio oznakowane i o odpowiednich wymiarach. W miejscu szkolenia dostępny ogólny duży parking. Wejście do budynków (miejsce szkolenia i noclegu) umożliwia swobodny wjazd osobom na wózkach (posiada odpowiednią szerokość oraz zapewnia odpowiednie pole manewru). Szerokość korytarzy zapewnia swobodne poruszanie się pod nich osobom na wózku.

Możliwe jest zapewnienie usługi tłumacza języka migowego i systemu wspomagającego słyszenie (pętla indukcyjna) a także innych rozwiązań – zgodnie z potrzebami zgłoszonymi w formularzu zgłoszeniowym.

Kto poprowadzi szkolenie?

Szkolenie poprowadzi Grzegorz Zawierucha szef kuchni. Zwycięzca 8. edycji programu MasterChef Polska emitowanego w telewizji TVN.  Związany ze stacją TVN. Regularnie gości w programie śniadaniowym Dzień Dobry TVN. Autor książek o tematyce kulinarnej „Zawierucha w kuchni oraz dietetyczno – kulinarnej „Dieta faceta, czyli męskie zdrowie od kuchni.Współprowadzący program telewizyjny „Zawieruchy przepis na kino”, który miał swoją premierę w TVN Fabuła.Od lipca 2020 związany jest z marką Purella Superfoods, prowadzi kanał na YouTube „Superfoody na co dzień”, w którym zachęca Polaków do zdrowego i pysznego gotowania.Od 2022 roku bierze udział w projekcie „Akademia Mistrzów Smaku Belvedere”, w którym wspólnie z najlepszymi szefami kuchni z Polski prowadzi szkolenia dla najlepszych uczniów szkół gastronomicznych.

Studiował na Akademii Ekonomicznej w Krakowie na kierunku Zarządzanie międzynarodowe. W 2021 roku otrzymał dyplom Szefa kuchni na renomowanej uczelni Le Cordon Bleu w Paryżu. Regularnie pisze artykuły o tematyce kulinarnej dla takich wydawnictw jak: Viva, Claudia, Gentelmen, Onet, Interia. Jest częstym gościem audycji o tematyce kulinarnej w radiu Zet, Chili Zet, Radio Złote przeboje czy RDC. W 2023 roku został ambasadorem kampanii społecznej „Polskie mięso”. Organizuje i bierze udział w warsztatach, szkoleniach i pokazach kulinarnych.

Materiały do pobrania:

Opublikowano wSzkolenia

Powiązane