Centrum Integracji Społecznej im. św. Marii Franciszki Kozłowskiej w Płocku istnieje od lipca 2021 roku. I chociaż działa stosunkowo od niedawna, zdążył już zasłynąć z wypiekanego przez siebie chleba, który przygotowywany jest według tradycyjnej klasztornej receptury.
Placówkę prowadzi Kościół Starokatolicki Mariawitów w RP, który zajmuje się aktywizacją zawodową i reintegracją społeczną osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej. Zajęcia dla podopiecznych centrum odbywają się w dwóch pracowniach: ogrodniczo-porządkowo-hodowlanej oraz gastronomiczno-usługowo-hodowlanej. Uczestnicy Centrum poza wypiekiem chleba, zajmują się także sprzątaniem terenów zielonych oraz – różnego rodzaju – pracami ogrodniczymi.W swojej ofercie ma również alpakoterapię wspomagającą rehabilitację ruchową oraz umysłową osób z niepełnosprawnościami oraz lekcje edukacyjne dla szkół.
Centra Integracji Społecznej to jednostki organizacyjne utworzone przez samorządy lub organizacje pozarządowe zajmujące się reintegracją społeczno-zawodową osób zagrożonych wykluczeniem społecznym. Osoby te ze względu na swoją sytuację życiową nie są w stanie samodzielnie zaspokoić podstawowych potrzeb życiowych i znajdują się w sytuacji powodującej ubóstwo oraz uniemożliwiającej lub ograniczającej ich uczestnictwo w życiu zawodowym, społecznym i rodzinnym. Oferta CIS obejmuje szkolenia zawodowe, warsztaty pomagające poruszać się na otwartym rynku pracy, wparcie psychologa, doradcy zawodowego oraz pracownika socjalnego. Po zakończeniu procesu, uczestnik CIS-u może ubiegać się o tzw. zatrudnienie wspierane. CIS nie posiada osobowości prawnej, działa w formie jednostki wyodrębnionej w instytucji lub organizacji, która go utworzyła.
Na przedstawionych zdjęciach pokazujemy jak wygląda codzienna praca uczestników Centrum – wypiek tradycyjnego, domowego chleba. Takiego, którego smak znamy z dzieciństwa, który kojarzy nam się z ciepłem domowego ogniska, z niepowtarzalnym smakiem i zapachem. Chleb – symbol życia, dobrobytu, wspólnoty. Pokazujemy ten proces, od ziarenka do bochenka. Obejrzyjcie Państwo te fotografie i choć na chwilę zatopcie się w historię miejsca i ludzi, którzy go wypiekają, wkładając w to całe swoje serce.
Powstawanie zaczynu i dobór składników Wypiek chleba według tradycyjnej klasztornej receptury
Wypieki manufakturowe sprzedawane w przyklasztornej budce
Najstarszą wersją chleba jest podpłomyk. Najstarszy chleb jaki udało się odnaleźć archeologom pochodzi z Krety, a jego wiek określa się na 6100 lat.
Alpakoterapia wspomagająca rehabilitację ruchową oraz umysłową osób z niepełnosprawnościami
Prace w ogrodzie
Centrum Integracji Społecznej im. św. Marii Franciszki Kozłowskiej w Płocku
ul. Kazimierza Wielkiego 27a, 09-400 Płock
tel. +48 510 827 015
e-mail: cis@mariawita.pl
Artykuł promujący ekonomię społeczną napisany został w ramach projektu pn.„Koordynacja ekonomii społecznej na Mazowszu” współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, Regionalny Program Operacyjny Województwa Mazowieckiego na lata 2014-2020, Oś Priorytetowa IX Wspieranie włączenia społecznego i walka z ubóstwem, Działanie 9.3 „Rozwój ekonomii społecznej”.
